martes, 28 de abril de 2015

SORTIDA A LA COLÒNIA GÜELL


El divendres 10 d'abril, la nostra classe va fer una sortida per visitar la colònia Güell, que és una petita colònia tèxtil situada a Santa Coloma de Cervelló
Primer la guia ens va explicar unes quantes normes que havíem de respectar. Ens va portar fins la part exterior de la cripta inacabada de Gaudí on ens va explicar que pel que posa en els llibres, en Gaudí volia representar la natura amb lo qual volia fer la base de l'església de color marró/grisós, representant el tronc d'un arbre, la part de dalt de color verd com si fos la copa, a la torre hauria d'haver un blau representant el cel i a dalt de tot el color groc representant el sol. També ens va explicar que, per aconseguir una paret més dura i econòmica, va comprar uns maons cremats de formes irregulars.
A més, volia representar la Santíssima Trinitat, fent triangles en les diferents parts de l'església.
Més tard, vam pujar al terrat on ens va dir que l'any 2005, la cripta es va declarar Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Després vam entrar a la Cripta on ens va explicar com Gaudí va construir l'església mitjançant una maqueta invertida.
Quan vam acabar de veure la cripta, ens va ensenyar la colònia on ens va explicar que les fàbriques aprofitaven la força de l'aigua mitjançant molins, però justament aquesta que estàvem veient funcionava amb carbó. Posteriorment van construir cases amb jardinet pels treballadors al voltant de la fàbrica, escola i botigues. Llavors vam caminar fins la plaça Joan Güell i vam visitar les escoles dels nens i de les nenes que estaven separats. Desprès vam caminar fins arribar a la casa de l'administrador (Ca l'Espinal), que era el que s'encarregava de tota la colònia, perquè l'amo no vivia a la colònia.
Finalment, vam anar a la masia de Ca l' Ordal, on vivien els agricultors que treballaven al camp.
Hi treballaven 1200 persones i només 800 vivien aquí, així que van construir un pont per què els altres treballadors poguessin arribar.
Al final de la visita, vam anar a veure unes cases tramvia que van ser construïdes per una família diferent i ens van explicar la història d'uns treballadors que van donar trossos de la seva pell per ajudar a un nen que es va cremar les cames quan va caure en una caldera.

PAU GARRIGA.





















miércoles, 22 de abril de 2015

ELS NOSTRES VOLCANS.

Volcans de bicarbonat
A la classe de 2n d' E.S.O. hem fet un volcà de bicarbonat i ens han sortit molt bé a tots.

Perquè hem fet el volcà?
Doncs estàvem estudiant els volcans i els terratrèmols a naturals, aleshores vam pensar que podríem fer un volcà de bicarbonat per representar una erupció volcànica.
Ens vam dividir en petits grups de dos o tres persones i dins del grup vam quedar si ho faríem amb un material o altre.

Ingredients
  • Algun material per a la base com fusta.
  • Material per al con volcànic (guix, paper maixé, fang,...)
  • Ampolla petita de plàstic
  • Pintures
  • Vernís
  • Bicarbonat
  • Vinagre
  • Colorant líquid o sòlid
  • Detergent

Com l' hem fet?
  1. Primer vam fer la forma del volcà al voltant d'una ampolla ( cal tallar la part superior ) alguns amb paper maixé, uns altres amb fang, i uns altres amb guix. És molt important que la boca del volcà sigui estreta.
  2. Quan ja teníem la forma la vam pintar i als que ens hi va donar temps la vam envernissar.
  3. Ja teníem el volcà preparat per a l'erupció.
  4. Fiquem el bicarbonat a l'ampolla fins a omplir una quarta part.
  5. Afegim el colorant
  6. Fiquem unes quatre cullerades de detergent i remenem tot.
  7. Quan ja estiguem preparats tirem a poc a poc el vinagre fins que veiem que comença a pujar.

Recordem que la reacció del bicarbonat amb el vinagre és el que provoca l'erupció, el detergent és només per fer escuma i el colorant per a que sembli lava.
(Marcos Campillo. 2n E.S.O. )